ООН настоява за прекратяване на репресиите в Сирия

Три от петте държави, които са постоянни членове на Съвета за сигурност и имат право на вето по проекторезолюция, осъждаща репресиите в Сирия.

09.06.2011 | 14:12
ООН настоява за прекратяване на репресиите в Сирия

Съветът за сигурност на ООН започна дебати по проекторезолюция, осъждаща репресиите в Сирия. Текстът се гледа близо 3 месеца след началото на насилието в страната, което предизвика наплив на бежанци в Турция. Техният брой вече достигна 1600.
Посланикът на Великобритания в ООН Марк Грант отбеляза, че ситуацията в страната е много сериозна и се влошава. Той припомни, че след ескалиране на напрежението през миналия уикенд бяха убити над 200 души, като жертви станаха и представители на протестиращите и такива от силите за сигурност.
Проекторезолюцията беше внесена от четирите европейски държави, представени в Съвета за сигурност - Франция, Великобритания, Португалия и Германия.
Основните елементи са, че изисква незабавно прекратяване на насилието и осъжда системното нарушаване на човешките права – коментира посланикът на Великобритания в ООН. - Призовава за реформи, които да позволят реално участие на сирийския народ в политическия живот, както и ефективно спазване на основните свободи. Призовава всички държави да проявят бдителност и да спират доставката на оръжие за Сирия.
Документът настоява за политически диалог между режима и протестиращите в Сирия.
“Нашето опасение е, че в страната може да избухне гражданска война – заяви посланикът на Франция в ООН Жерард Аро. - Ние мислим, че съветът трябва да предприеме действия. Призоваваме сирийските власти да изберат пътя на политическия диалог. Да спрат потисничеството, защото така или иначе това, което се случи през последните седмици показва, че тази репресия по никакъв начин не може спре протестите на сирийците”.
Три от петте държави, които са постоянни членове на Съвета за сигурност и имат право на вето - Съединените щати, Великобритания и Франция, подкрепят сегашния вариант на проекторезолюцията. Останалите две - Русия и Китай - са против.