НАТО иска още държави към операцията в Либия

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е поискал Испания, Турция и Холандия да разширят ограниченото си в момента участие в операцията.

09.06.2011 | 13:10
НАТО иска още държави към операцията в Либия

НАТО отново бомбардира Триполи, в навечерието на третата поредна среща на Контактната група в Абу Даби. Форумът обсъжда размерите на финансовата помощ, която трябва да получи Националният преходен съвет и присъединяването на повече арабски страни към контактната група.
През изминалата нощ НАТО многократно е бомбардирал едни и същи обекти – резиденцията на Кадафи в центъра на Триполи, правителствени сгради и радарни инсталации, както и военни бази в покрайнините на столицата, съобщава Associated press.
НАТО поиска още страни да се включат във въздушната операция. Американската армия харчи по 2 млн. долара на ден за военните действия в Либия. Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е поискал Испания, Турция и Холандия да разширят ограниченото си в момента участие в операцията, отбелязва AP, като цитира анонимен източник от Пентагона.
Германия и Полша, които не участват във военните операции, пък са призовани да помогнат по някакъв начин. Във въздушните удари участват осем страни-членки на НАТО - САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Канада, Норвегия, Дания и Италия.
В същото време Международният наказателен съд започна разследване дали по нареждане на Кадафи либийските войници не са вземали хапчета Viagra, за да бъдат подтикнати да изнасилват жени при потушаване на бунта в страната.