Европа с ново решение за разпределението на мигрантите

Механизъм за солидарност - ще бъде ли опцията по-добра?

23.07.2019 | 10:05 Редактор: Юлия Христова
Европа с ново решение за разпределението на мигрантите

14 европейски държави дадоха съгласието си за механизъм за солидарност за разпределяне на мигрантите в целия блок. Той е предложен от Германия и Франция. Срещата се проведе в Париж. Президентът Еманюел Макрон не даде подробности, но подчерта, че новата инициатива ще бъде бърза и автоматична. 

Той добави, че Франция е поискала от либийското правителство да гарантира, че мигрантите вече няма да бъдат задържани в страната и че ще бъдат взети подходящи мерки, за да се гарантира тяхната безопасност. 

8 европейски държави са готови да приемат мигранти, спасени в Средиземно море, стана ясно още по време на срещата. Това са Хърватия, Финландия, Франция, Гермнаия, Ирландия, Литва, Люксембург и Португалия. Италия не участва. А шест страни са подкрепили френско-германския план. 

България беше представлявана от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. 

Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК