ЕС "кляка" пред САЩ в търговския спор за митата

В много случаи няма да се изисква сертифициране на американски продукти

22.07.2019 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
ЕС

Според германския министър на икономиката Петер Алтмайер европейците са готови на сериозни отстъпки в рамките на търговския спор със САЩ .

"Съгласихме се да намалим митата за важни промишлени продукти до нула. Това би премахнало и обвинението, че американските данъци върху автомобилите са по-ниски от европейските", заяви политикът от Християндемократическия съюз.

Европа също така е готова да намали митата за износ на автомобили за Европа - отново до нула, пише Investor.bg. В същото време Старият континент е склонен на още един компромис за американските износители - в много случаи да не изисква сертифициране на техните продукти съгласно европейското законодателство.

Американският президент Доналд Тръмп заплашва ЕС от месеци, и особено Германия, да наложи тежки наказателни мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, ако европейците не изпълнят ангажиментите си за по-ниски мита за американски автомобили. Той отложи решението до ноември.

Тези международни търговски спорове и политическа несигурност вече се отразяват на бизнеса на европейските износители. Външнотърговската асоциация на Германия очаква ръстът през 2019 г. да бъде наполовина по-слаб от този през миналата година.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК