Немска ферма за кълнове в основата на заразата с E.coli

Очакват се допълнителните резултати от изследванията, които да потвърдят източника на заразата.

06.06.2011 | 14:45
Немска ферма за кълнове в основата на заразата с E.coli

Ферма в северна Германия е най-вероятният източник на инфекцията с Escherichia coli (Ешехерия коли), от която загинаха 22 души, а повече от 2000 бяха заразени. Германските власти съобщиха, че заразата вероятно се дължи на произведените там бобени кълнове. Компанията в окръг Юлцен, южно от Хамбург, беше затворена, а германците бяха посъветвани да не ядат бобени кълнове.
Герт Линдеман, министър на земеделието в правителството на северната провинция Долна Саксония, потвърди, че според събраните нови доказателства, “заразата вероятно е тръгнала от ферма, специализирана в производството на сурови кълнове, в Юлцен”.
Там се отглеждат семена за различни зеленчуци - маруля, леща и някои видове боб. Част от тях са внесени от чужбина. Кълновете на въпросната компания са били доставени на ресторанти и фирми за преработка на храни в различни райони на страната.
“В момента не мога да кажа, че федералните провинции и отговорните институции не правят всичко необходимо- заяви германският здравен министър  Даниел Бар. - Свидетел съм как служителите там работят интензивно и информират гражданите прозрачно и своевременно. Днес въпросът е да се справят с пациентите и аз ще следя това”.
Очакват се допълнителните резултати от изследванията, които да потвърдят източника на заразата.
Здравните министри на ЕС ще дискутират въпроса на среща в Люксембург. Във вторник и министрите на земеделието ще се съберат на извънредно заседание, за да обсъдят негативните последици върху европейската продукция.