Социалдемократите спечелиха предсрочните избори в Португалия

Премиерът Жозе Сократеш пое отговорност за загубата и подаде оставка като лидер на левицата.

06.06.2011 | 11:40
Социалдемократите спечелиха предсрочните избори в Португалия

Социалдемократическата партия спечели предсрочните парламентарни избори в Португалия. Предварителните резултати от вота им дават между 37 и 42 процента от гласовете. Социалистите остават зад тях, като резултатът им варира между 24 и 30 на сто.
Левицата призна своето поражение. Премиерът  Жозе Сократеш пое отговорност за загубата и подаде оставка като лидер на партията.
Очаква се, дясноцентристите, водени от Педро Пасос Коелю, да формират коалиционно правителство с консерваторите. Пред новия кабинет стои тежката задача да извърши реформа, в съгласие с изискванията на ЕС, като условие за получаване на финансова помощ в размер на 78 милиарда евро.
„Надявам се, че това е стъпка напред, която носи надежда за Португалия и доверие към  страната в чужбина, която възстановява вярата в надеждността на португалските пазари”- заяви лидерът на социалдемократите Педро Пасос Коелю.
Кабинетът трябва да намали публичните разходи за здравеопазване, образование, пенсии и социални помощи. Икономиите ще засегнат огромен брой хора.
Безработицата в Португалия стигна рекордните 12, 6 процента, едно от най-високите нива в Еврозоната. Необходимите мерки включват още повишаване на данъците с цел да се ограничи бюджетният дефицит до под 6 % от БВП през настоящата година в сравнение с над  9% през миналата. Постигането на тази цел трябва да бъде реализирано на фона на очаквано свиване на БВП с 2% през настоящата и с още два процента през следващата година.
До предсрочни избори в Португалия се стигна след като в края на март парламентът отхвърли четвъртата за годината рестриктивна програма на правителството, която имаше за цел да избегне финансовото спасяване на страната от ЕС.  Две седмици по-късно Португалия стана третата страна в еврозоната, след Гърция и Ирландия, която отправи молба за спасителна финансова помощ.