Оцелелите от Сребреница искат Младич да бъде осъден за геноцид

В същото време близките на жертвите се страхуват, че Младич може да се окаже прекалено болен, за да присъства на заседанията и така процесът да продължи години.

03.06.2011 | 17:13
Оцелелите от Сребреница искат Младич да бъде осъден за геноцид

Семейства на жертви на войната в Босна от 1992-1995 година се събраха пред съдебната зала, където беше прочетен обвинителния акт на Ратко Младич.
Чувствам се щастлива и тъжна едновременно,” заяви Мунира Субашич, представител на Асоциация на оцелелите от Сребреница. – „Щастлива съм, че, въпреки всичко, отново мога да видя кървавите очи на касапина, който закла децата ни през 1995 година. Тъжна съм, че много други такива майки не доживяха този ден. Те имаха само едно желание - да видят убиеца зад решетките, но не можаха да го дочакат”.
ООН обявява  източния босненски град Сребреница, обсаден от сърбите по време на конфликта, за защитена зона за цивилните граждани. Когато войските на Младич влизат в анклава, 20-хиляди души се стичат към база на ООН извън Сребреница, за да потърсят защита.
Когато сръбските войски достигат базата, холандските миротворци не изстрелват нито един патрон, за да попречат на войските на Младич да откарат мъжете.
По думтие на адвоката на майките от Сребреница  - Аксел Хагелдуум, „оцелелите се надяват, че Младич ще бъде осъден за геноцид в Сребреница и се опитват да разберат каква е била ролята на Холандия и ООН, когато той е ударил анклава. Дали е можело да се направи нещо, за да бъде спрян.”
Говорителката на Трибунала поясни, че Ратко Младич е бил откаран в болница веднага след като е пристигнал в Хага, но това е стандартна процедура за всички задържани.
„Имаме редица здравни заведения за обвиняемите и всеки един от тях трябва да премине медицински тестове при пристигането си в Хага,” заяви Нерма Йелачич, говорител на Международния трибунал за бивша Югославия. По нейните думи, „както при повечето обвиняеми, 30-те дни отсрочка ще му бъдат гарантирани и ще трябва да се яви пред същия съдия след един месец”. 
В същото време, близките на жертвите се страхуват, че Младич може да се окаже прекалено болен, за да присъства на заседанията и така процесът да продължи години.