Кола - бомба избухна до хотела на чуждестранните дипломати в Бенгази

В западната част на Либия бунтовниците постигнаха голяма победа и изтласкаха правителствените войски извън няколко града.

02.06.2011 | 12:53
Кола - бомба избухна до хотела на чуждестранните дипломати в Бенгази

Кола-бомба избухна близо до хотела в на чуждестранните дипломати в либийския град Бенгази. Няма убити и ранени при инцидента.
Говорителят на бунтовниците Джалал Ал-Галал, които обявиха Бенгази за своя столица, обвини за инцидента поддръжници на Кадафи. Нападението е първото след началото на операцията на НАТО и стана само часове след като ООН обвини либийското правителство във военнопрестъпления и престъпления срещу човечеството.
Правозащитниците разполагат с неоспорими доказателства за криминални деяния, включително убийства и престъпления, зад които стои Муамар Кадафи.
Това стана, след като трима експерти на организацията представиха своя доклад, които посетиха страната. Екипът е провел срещи с повече от 350 души от двете страни на конфликта в Джамахирията, както и бежанци от лагерите извън Либия.
Докладът свидетелства и за престъпления, извършени от бунтовниците, сред които случаи на упражнено насилие срещу мигриращите работници..
В същото време бойните действия в страната продължават. В западната част на Либия бунтовниците постигнаха голяма победа и изтласкаха правителствените войски извън няколко града.
“Не издържаха на нашата атака и ние ги изтласкахме на 40 км от Кадр- Ел Хадж,” съобщи Мустафа Абдел  Джедуб,  командир на бунтовниците в Ружбан. – “Пленихме три танка и десет високо-проходими джипа, екипирани с 14 мм противовъздушни оръдия. Също така 20 по-малки военни автомобила и голямо количество леко оръжие,” допълни още той.
В сряда стана ясно, че бунтовниците ще продължат да получават подкрепа от НАТО. Алиансът удължи своята мисия в страната с 3 месеца считано от 27 юни, а в сутрешните часове на днешния ден, коалиционните сили извършиха поредните бомбардировки над Триполи.