Япония е подценила риска от цунами

Това става ясно от доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като екип от 12 нейни експерти посетиха засегнатата централа.

01.06.2011 | 11:50
Япония е подценила риска от цунами

Япония е подценила риска от цунами  и това е една от причините за мащабите на аварията в АЕЦ “Фукушима”. Това става ясно от доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като екип от 12  нейни експерти посетиха засегнатата централа. Становището на специалистите беше предадено на японското правителство. В него има препоръки към властите да осигурят независимост на атомните си регулатори.
В заключението се съдържа критика към проектантите на атомни електроцентрали. Защитната стена на Фукушима е висока едва 6 метра. Тя се е оказала недостатъчна преграда за 14 метровите вълни цунами. Недостатъчно защитени са и други атомни електроцентрали в страната.
Майк Уейтман, главен инспектор на ядрените инсталации към МААЕ отбеляза, че “тези уроци са за това как да се справят и какви мерки да бъдат взети при подобни събития от национален мащаб”.
От друга страна, специалистите похвалиха реакцията на японските власти при справянето с кризата. Пълният доклад на МААЕ ще бъде представен по-късно този месец по време на среща във Виена.
Разрушителното земетресение и последвалото го цунами в Япония на 11 март засегнаха АЕЦ "Фукушима 1" и причиниха най-големия атомен инцидент след "Чернобил". От засегнатите реактори на централата все още има изтичане на радиация.