Оценката на аварията във Фукушима бе повишена до 7-а степен

Седма степен по международната скала бе дадена през 1986г. и на аварията в Чернобил.

12.04.2011 | 05:51
Оценката на аварията във Фукушима бе повишена до 7-а степен

Компанията-оператор на АЕЦ Фукушима-1 TEPCO съобщи, че в четвърти реактор е възникнал пожар, който впоследствие е бил потушен, предаде Kyodo news.
Япония повиши степента на инцидента до максималното ниво по Международната скала на ядрените събития.
Решението бе взето след като ден по-рано излезе временната оценка на Агенцията за ядрена безопасност към Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония.
Данните от оценката сочат, че ядрената централа е отделила до 10 000 терабекерела радиоактивни частици на час след земетресението от 9.0 степен по Рихтер и последвалото цунами.
7 степен от INES отговаря на отделянето в околната среда на радиоактивни частици, равно на десетки хиляди терабекерела радиоактивен йод 131.
Председателят на комисията, Харуки Мадараме, заяви, че силното радиоактивно лъчение е продължило няколко часа след първото голямо земетресение.
В 20-километровата забранена зона около централата Хукушима лъчението е варирало от 1 милисиверт до 100 милисиверта, а в 20-30-километровата зона, където на населението бе наредено да не излиза на открито, лъчението е било под 50 милисиверта, съобщава още Kyodo news.