Бразилия търси начин да диверсифицира експорта за Китай

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще настоява Китай да увеличи поръчките на желязна руда от най-голямата икономика на Латинска Америка.

11.04.2011 | 12:09
Бразилия търси начин да  диверсифицира експорта за Китай

По време на визитата си в Китай бразилският президент Дилма Русеф  ще разговаря с президента Ху Дзинтао във вторник и ще участва в срещата на БРИК на 14 април.
Русеф е по-откровена от предшественика си Лула да Силва по въпросите на търговията и валутните въпроси между Бразилия и страната, която едновременно е най-важният й търговски партньор, и неин основен конкурент, отбелязва Bloomberg.
Търсенето на суровини от втората в света икономика помага за ръста на бразилската икономика вече две десетилетия.
Същевременно потокът от стоки от азиатската страна нанася щети на бразилските производители, заради поскъпването на реала спрямо юана с над 41% от края на 2008 г.
Суровини като желязна руда и соя реализират над 83% от износа на Бразилия за Китай през 2010г.
Дилма Русеф се опитва да диверсифицира експорта за Китай и включи самолети, преработени храни и други стоки с добавена стойност, съобщи нейният говорител на 5 април. Основната задача в Пекин на президента на Бразилия е прекратяване на ограниченията за продажбите на последния модел на самолетите Embraer в Китай.