Кадафи приема мирния план на Африканския съюз

Африканският съюз предложи съвместна мироопазваща операция на Африканския съюз и ООН.

11.04.2011 | 10:16
Кадафи приема мирния план на Африканския съюз

Муамар Кадафи прие Пътната карта за изход от конфликта в Либия, предложена от Висшия съвет на Африканския съюз. Това съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума. “Оставям моя министър да се срещне с другата страна и да говори с всички, за да се намери политическо решение на проблема,” заяви още Зума.
Президентът на Южна Африка призова НАТО да спре бомбардировките над Либия. Вместо това бе предложена съвместна мироопазваща операция на Африканския съюз и ООН.
“Не бива външна сила, било то дори Африканския съюз, да решава вместо либийския народ кой да ръководи страната,” заяви Рамтане Мамамра, комисар по сигурността на Африканския съюз.
По думите на Мамамра решението е смесена операция, подобна на тази в Дарфур, първата в историята на мироопазващите мисии. Такава операция може да бъде между Африканския съюз и ООН, или между Африканския съюз, Арабската лига и ООН, смята Рамтане Мамамра.
Либийските бунтовници обявиха, че преди да се обяви примирие, правителствените части трябва да позволят мирните демонстрации и свободата на словото.