ЕЦБ подкрепи молбата на Португалия за финансова помощ

Говорител на ЕК потвърди, че се водят преговори за сделка с Лисабон.

07.04.2011 | 17:17
ЕЦБ подкрепи молбата на Португалия за финансова помощ

Европейската централна банка одобри решението на Португалия да потърси финансова помощ за икономиката си.
"Ние подкрепяме португалските власти да поискат помощ," заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, като преди това обяви повишение на водещата лихва в еврозоната с четвърт пункт.
Проблемите на Португалия са тема на срещата на европейските финансови министри в Будапеща. Говорител на ЕК потвърди, че се водят преговори за сделка с Лисабон, независимо, че португалския премиер Жозе Сократеш подаде оставка и в момента е временно изпълняващ длъжността.
Инвеститорите реагираха веднага на новината, че най-бедната страна в еврозоната ще иска помощ.
Оливер Рот от Close Brothers Seydler Bank AG коментира, че “предоставянето на заеми е игра в краткосрочен план за страните от еврозоната, защото те получават отсрочка, за да оправят структурния си дефицит.” В противен случай, в подобна ситуация ще изпадне Испания и “еврото отново ще се окаже под натиск,” допълни още Рот.
В Лисабон очакват одобрението на Брюксел и веднага след това от експертите на ЕЦБ. Премиерът Сократеш обясни в сряда вечерта, че не е имал друг избор.
Лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Педро Пасос Коелю заяви, че молбата за финансова помощ “изисква подкрепата на социалдемократите, както и на останалите партии.”
Президент на Bank of Portugal Фернандо Улри определи решението като „най-добрия начин да се възстанови международното доверие на партньорите, на рейтинговите агенции и инвеститорите”.
Португалия ще получи до 75 млрд. евро и така ще стане третата страна в еврозоната със заем от ЕС. Пазарът отдавна очакваше това решение.
Томас Корея, президент на Montepio Geral Bank, съобщи, че е изненадан, че това се случва на толкова късен етап. По неговите думи „всеки е наясно с икономическата дейност и финансовите пазари знаят, че е неизбежно.”
По-различно е мнението на президента на IG Markets, Португалия Нуньо Серафим. „Можем да спорим дали официалната молба за помощ не идва малко късно. Очевидно това се дължи на политически причини,” отбелязва Серафим.
Според германския финансов министър Фолфганг Шойбле оценката на молбата на Португалия ще отнеме 2-3 седмици. Лисабон се нуждае от 15-20 млрд. евро до избирането на ново правителство, след изборите през юни.
Съобщението от Португалия предизвика оптимизъм, че най-лошото от европейската дългова криза е минало и няма да засегне Испания, четвъртата икономика в еврозоната.
В момента икономистите се питат дали няма да има преструктуриране на суверенни дългове, особено в случая с Гърция.