Словакия, Латвия и Малта гласуват за Европейски парламент

А в Белгия ще гласуват и за федерален парламент, както и за регионални парламенти

25.05.2019 | 14:10 Редактор: Зорница Костадинова
Словакия, Латвия и Малта гласуват за Европейски парламент

Трети ден избори за Европейски парламент. Днес гласуват в Словакия, Латвия, Малта. 

Утре е последният ден от гласуването, когато е ред на останалите държави членки, сред които и България. А днес за тях е ден за размисъл. 

Такъв е и в сърцето на Европа – Белгия. Освен за европейски депутати, там ще гласуват и за федерален парламент, както и за регионални парламенти.

Избирателната активност е една от най-големите въпросителни и един от най-големите залози на тези европейски избори. През последните седмици имаше много кампании, подтикващи хората да гласуват.

Другият голям залог на тези евроизбори е прогнозираният от анализаторите възход на крайнодесните в Европа. От 2015-та година насам и мигрантската криза, тяхната популярност не спира да расте. Те дори успяха да влязат в правителствата на две ключови европейски страни – Италия и Австрия, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова

При изборите в Ирландия вчера стана ясно, че водят проевропейските партии. Това не е учудващо, като се има предвид драмата с Brexit. Показателно е, че в Ирландия голям възход бележат "зелените партии", тъй като в голяма част от Западна Европа екологията и опазването на околната среда се превърна във важен аргумент за тези европейски избори.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК