Венецуела разпореди: До 40, 30 или 20 литра бензин на шофьор

Дефицитът на гориво доведе до нови протести в богатата на петрол страна

20.05.2019 | 14:55 Редактор: Юлия Христова
Венецуела разпореди: До 40, 30 или 20 литра бензин на шофьор

Във Венецуела избухнаха нови протести заради разпределянето на бензин, дизел и газ. Военните са следели за разпределението на горивото по редица бензиностанции в няколко града. Поради недостига на гориво шофьорите е трябвало да чакат с часове, за да получат своя дял, а на места са избухнали протести, предава "Ройтерс", цитиран от Investor.bg.

Втората по големина рафинерия в богатата на петрол страна бе спряна преди няколко дни, а заради оскъдните доставки шофьорите трябваше да чакат с часове на бензиностанциите.

В западния град Сан Кристобал, близо до границата с Колумбия, военнослужещите от Националната гвардия в борбата с безредиците са ограничили продажбата на бензин до 40 литра (10,6 галона) на превозно средство - приблизително колкото е един пълен резервоар на компактен автомобил.

Ядосани жители са блокирали улици с метални бариери, боклуци и клонове в някои части на града. На някои бензиностанции хората заявяват, че са чакали с дни за гориво.

Министърът на петрола Мануел Кеведо заяви в неделя, че петролната индустрия на страната е под обсада от правителството на САЩ, което причинява проблеми с доставките.

И в югоизточния индустриален център Пуерто Ордас и северозападния град Пунто Фиджо, близо до най-големия рафиниращ комплекс на Венецуела, войници следят на всеки гражданин да се продават по 40 и съответно 30 литра, твърдят свидетели.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във страницата ни във Facebook ТУК