Масови протести в Албания, Франция и Полша

Няколко души са ранени при демонстрациите в Тирана

12.05.2019 | 15:26 Редактор: Бойко Димитров
Масови протести в Албания, Франция и Полша

Напрежение в Албания по време на антиправителствен протест. Стигна се и до сблъсъци между демонтрантите и полицията. Няколко души бяха ранени. Протести имаше и във Франция и Полша. 

Хиляди протестиращи се събраха в албанската сторица Тирана, за да изразят недоволството си от управлението на премиера Еди Рама. Демонстрантите хвърляха коктейли "Молотов" и самоделни бомби по сградата на правителството. Органите на властта отвърнаха със сълзотворен газ. На по-късен етап протестиращите се преместиха пред полицейски участък. Причината - там бе задържан служител на опозиционната Демократическата партия. 

Във Франция пък за 26 поредна събота "жълтите жилетки" излязоха на традиционния си протест срещу управлението на президента Емануел Макрон. Този път обаче ситуацията в Париж беше спокойна. По улиците на френската столица преминаха само няколкостотин "жълти жилетки". По-големият протест се случи в Нант, където не липсваха и провокатори. Група маскирани демонстранти хвърляха предмети по полицията. Ортаните на реда отговориха със сълзотворен газ. 

Протест имаше и във Варшава. Няколко хиляди привърженици на полската крайна десница участваха в шествие срещу американски закон, свързан с реституиране на еврейска собственост, иззета по време или след Втората световна война. Демонстрантите тръгнаха от канцеларията на премиера към посолството на САЩ. Те издегнаха плакати, на които пишеше: "Полша не дължи нищо" и "Хиените на Холокоста". Според тях чрез така нареченият закон за "Справедливост днес за некомпенсираните оцелели", еврейски организации може да поискат компенсации, възлизащи на 300 милиарда долара.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК