Франция събира архитекти от цял свят за реконструкцията на Нотр Дам

Правителството в страната обяви, че изгорялата катедрала ще изглежда дори още по-добре

17.04.2019 | 18:36 Редактор: Иван Берберов
Франция събира архитекти от цял свят за реконструкцията на Нотр Дам

След унищожителния пожар в "Парижката Света Богородица", Франция обявява международен конкурс за архитекти, които ще възстановят катедралната кула. А средствата, дарявани от обикновени французи до мощни магнати, вече са около 880 милиона евро, или близо 1 милиард долара. Тази вечер в 18:50 местно време – часът на избухването на пожара, камбаните на всички френски катедрали ще забият едновременно.

Кулата стрела ще бъде възстановена, но може да не изглежда по същия начин, както досега. Това стана ясно след извънредно заседание на френското правителство. Властите са категорични, че катедралата ще изглежда по-красива след реконструкцията. Районът около Нотр Дам продължава да е отцепен докато експертите не се уверят, че сградата е стабилна и няма опасност от срутвания.

Експертите са категорични, че реставрацията ще отнеме години и ще е съпроводена с редица предизвикателства. Не е ясно и колко пари ще струва. Най-важно е да бъде защитен интериорът на сградата от външни влияния. Затова приоритет е да бъде изграден временен покрив от метал или пластмаса, който да спира дъжда. 

Добрата новина е, че символът на Франция – петлето на върха на кулата стрела – е спасено. В него се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев – покровители на Париж, както и парченце от Трънния венец. Реликвите на върха на кулата-стрела пазят града от беди.

Харесайте ни във Facebook ТУК