Хиляди сърби се събраха на протест в Белград срещу президента Вучич

Цял ден към сръбската столица се предвижваха граждани от различни краища на страната

14.04.2019 | 09:30 Редактор: Ивайло Николов
Хиляди сърби се събраха на протест в Белград срещу президента Вучич

Многохиляден протест в центъра на Белград се проведе вчера. По данни на полицията там се събрали около 7500 души, дошли от цялата страна, обединени от мотото "1 от 5 милиона".

Под това мото вече 4 месеца в сръбската столица всяка събота недоволните искат оставката на президента Александър Вучич след негово изказване, че дори демонстрантите да са пет милиона, няма да им обърне внимание.

След думите му те създадоха едноименно движение, а част от опозицията застана зад него. Вчерашният протест обаче беше най-масовият до момента и се смята, че или ще сложи край на недоволството или ще отприщи нова, още по-сериозна вълна.

Той е организиран от опозиционния Съюз за Сърбия и започна малко след 16:00 часа местно време. Тогава на сцената пред парламента се качиха политици и общественици, а след това шествието по план трябва да се отправи към сградата на правителството, да мине по централните булеварди и да се върне отново пред парламента.

Протестиращите носиха транспаранти с надпис "Един от пет милиона" и имената на градовете, от които идват, а пред парламента беше поставена огромна ''оставка'', направена от стиропор. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК