Италия е в рецесия, а перспективите ѝ за икономически растеж - почти нулеви

Буксуващата икономика на страната забавя и икономическия ръст на еврозоната

09.04.2019 | 19:25 Редактор: Зорница Костадинова
Италия е в рецесия, а перспективите ѝ за икономически растеж - почти нулеви

[related_articles]

Италия е изправена пред сериозни изпитания.

От октомври миналата година страната е в рецесия, а буксуващата ѝ икономика забавя и икономическия ръст на еврозоната. Всичко това тревожи силно Брюксел.

Неотдавна премиерът на страната Джузепе Конте заяви, че 2019 година се очертава като изключително добра за Италия. Този оптимизъм обаче се оказва напълно неоправдан, а кабинетът е принуден да вземе непопулярни мерки.

"За да се справим с настоящото забавяне на икономиката, тези страни от ЕС, които все още имат място за фискална политика, ще трябва да подкрепят вътрешното търсене и да увеличат инвестициите в инфраструктура, за да може да се разгърне пълния потенциал за икономически растеж на ЕС в тази ситуация", посочи още той.

За влошената икономическа перспектива пред Италия има редица причини, сред които и забавянето на световната икономика. Според критици обаче основният виновник е политикана на италианското правителство. 

В основата е ниската производителност и свитото потребление. Към това може да се добави високата безработица, лошите демографски тенденции и безкрайно тромавата бюрокрация. А нагласите на бизнеса и на домакинствата показват силно недоверие в стопанския хоризонт на Италия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК