Британският съд обяви за виновна най-младото момиче - терорист!

18-годишната Сафаа Булар е планувала нападение в Лондон заедно с майка си, сестра си и приятелка

10.06.2018 | 14:49 Редактор: Ивайло Николов
Британският съд обяви за виновна най-младото момиче - терорист!

Британският съд обяви за виновна най-младото момиче-терорист в първата във Великобритания екстремистка клетка съставена само от жени. Това е 18-годишната Сафаа Булар.

Заедно с майка си, сестра си и своя приятелка, те планират терористично нападение в Лондон преди да бъдат задържани от полицията.  

Сафаа Булар се запознава със съпруга си Навид Хюсейн онлайн. Той е британец - боец на "Ислямска държава" в Сирия. Тяхната сватба също се провежда в интернет пространството. Тя се опитва да избяга при него, но британските власти я спират и отнемат паспорта й.

Знаейки, че никога няма да може да се срещне със съпруга си, тя решава да му съдейства от Кралството. Готова е да планира атентат на британска почва.

Заедно със своите съучастнички, Булар се спира на самоубийствено нападение срещу Британския музей, както и щабът на британското външно разузнаване МИ 6.

Дори след ареста си, Булар продължава да комуникира със сестра си чрез кодирани съобщения. Поощрява я да нападне с нож посетителите на двореца Уестминстър. За да успеят да ги хванат, шпиони на МИ 5, британското вътрешно разузнаване, се представят за командири от терористичната групировка. 

Булар беше призната за виновна от британския съд преди броени дни, а делото продължи над осем седмици. Окончателната присъда за жените от клетката се очаква на 15 юни.