69% от гласовете и убедителна победа за Путин, твърдят социолозите

Русия стимулира гласоподавателите с хранителни продукти на безценица

16.03.2018 | 21:30 Редактор: Тодор Петров
69% от гласовете и убедителна победа за Путин, твърдят социолозите

В Русия вече кипи усилена подготовка за ключовите избори. Тази година кандидат-президентите са осем – два пъти повече в сравнение с изборите през 2008 г. Освен Владимир Путин, за поста се борят комунисти, националисти и дори либерали, в лицето на Григорий Явлински.

На политическата сцена тази година се качи и дъщерята на бившия кмет на Санкт Петербург – Ксения Собчак, единствената жена, която е кандидат за поста. Въпреки това, в списъка липсва едно име, считано за най-голямата заплаха за настоящия държавен глава Владимир Путин – Алексей Навални. 

Опозиционерът не беше допуснат до изборите заради влязла в сила присъда срещу него. Самият той призова народа да бойкотира гласуването. Според последните прогнози, цитирани от руския център за изучаване на общественото мнение, Путин води с убедителна преднина от 69%, а на второ място с едва 7% се нарежда Грудинин. Жириновски получава 5%, а Собчак събира едва 2% от гласовете. Останалите кандидати получават под един процент. 

Междувременно поток от хранителни продукти се отправи към избирателните секции из цяла Русия. Доставките са част от подготовката за предстоящите президентски избори. 

Те ще се продават с драстични намаления в деня на вота, за да привлекат възможно най-много гласоподаватели. Очаква се кампанията да повиши изборната активност с между 2 и 5 процента. Някои смятат, че кампанията се опитва да направи гласуването по-честно. Други разкритикуваха движението, като заявиха, че е циничен опит да се увеличи преднината на настоящия президент Владимир Путин. 

Президентският вот в Русия ще се проведе на 18 март.

Вижте повече във видеото!