"Три билборда извън града" грабна голямата награда на БАФТА

Сексуалните посегателства бяха основен акцент на пищната церемония

19.02.2018 | 15:52 Редактор: Иван Берберов

Филмът "Три билборда извън града" е големият победител на наградите БАФТА, раздадени снощи на бляскава церемония в Лондон.

"Три билборда извън града" грабна отличия за най-добър филм, най-добра женска роля, най-добър оригинален сценарий и най-добра мъжка поддържаща роля. За ролята си във филма Франсис Макдорманд беше удостоена с наградата на БАФТА за най-добра актриса.

За най-добър режисьор Британската филмова академия отличи мексиканеца Гийермо дел Торо за лентата "Формата на водата". Гари Олдман спечели в номинацията за "Най-добър актьор" за ролята на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час".

Лайтмотив на церемонията беше темата за сексуалните посегателства. В знак на солидарност с жертвите много от знаменитостите последваха холивудските си колеги и бяха облечени в черно в подкрепа на кампанията под надслов "Времето изтече". 

Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин. Херцогинята обаче беше облечена с тъмнозелена рокля с черен колан, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции.