Нова система в нови модели "Боинг" причинявала авиационните трагедии

Експертът Александър Богоявленски обясни, че катастрофите са в резултат на много фактори

11.03.2019 | 18:47 Редактор: Ивайло Николов
Нова система в нови модели

[video]

Заради трагедията в Етиопия от "Боинг" отмениха представянето на новия си модел, което беше насрочено за 13 май. А през 2023 се очаква да излезе и новият модел Боинг 737 макс 10, който ще струва 135 милиона долара.

Редица държави, сред които Етиопия, Китай, Индонезия и Каймановите острови, обявиха че спират от експлоатация модела на самолета, до изясняване на точните обстоятелства около катастрофата. 

Октомври 2018 година, самолет Боинг 737 макс 8 се разбива малко след излитането от столицата на Индонезия – Джакарта. Всички 189 пътници на борда загиват.

Малко по-късно става ясна и причината, която според авиоексперти е в новата система, която предотвратява притока на въздушния поток и има за цел да увеличи безопасността на полета, и да предотврати нежелано поведение от страна на машината.

Новата система не е била внедрена в предишните модели на Боинг, а катастрофата повдига въпроса защо не всички пилоти са били обучени да работят с нея. 

"Става дума за верига от нежелани последици от този случай, една от които неправилна интерпретация на екипажа на новата система. Много екипажи по света от различни компания недоволстват от Боинг, защото няма достатъчно информация за новата система", разказа експертът Александър Богоявленски пред камерата на Bulgaria ON AIR

До 80% от инцидентите се дължат и на пилотски грешки, недостатъчна тренираност, неосведоменост за нови системи. Но в повечето случаи става въпрос за комплекси обстоятелства. 

Засега компанията "Боинг" няма официално становище по случая, но е изпратила свои служители на мястото на трагедията. 

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК