Бразилия е в безредици след отстраняването на Русеф

Венецуела, Боливия и Еквадор отзоваха посланиците си

01.09.2016 | 13:20 Редактор: Анисия Иванова
Бразилия е в безредици след отстраняването на Русеф

Бразилия e обхваната от безредици след като Сенатът окончателно отстрани Дилма Русеф от президентския пост. Венецуела, Боливия и Еквадор отзоваха посланиците си от страната. Новият президент на Бразилия Мишел Темер официално встъпи в длъжност. Той обяви за свой основен приоритет възстановяването на страната от икономическата криза.

Мишел Темер положи клетва като новият президент на Бразилия. Той категорично отхвърли твърденията на Дилма Русеф, че отстраняването й е държавен преврат и определи решението на Сената като демократично и прозрачно.

В профила си в Туитър посочи, че ще спазва законите, насърчава благосъстоянието на бразилския народ, ще поддържа единството, целостта и независимостта на Бразилия.

След отстраняването на Русеф в страната избухнаха безредици. Привържениците й развяваха лозунги "Темер вън“. Те блокираха пътища с чували за боклук и ги запалиха. Атакуваха полицаите с камъни, които пък отговориха със сълзотворен газ. Демонстрантите изпотрошиха витрини на магазини и унищожиха няколко автобусни спирки.

"Тези 61 гласа за отстраняването на Дилма показват, че Конгресът не е представител на бразилското население. Това правителство не ни представлява", смята една от протестиращите.

Противниците на Дилма пък ликуваха, че премахването й ще проправи пътя на промяната в Бразилия. Те смятат, че отстраняването й е малък празник.

Венецуела, Еквадор и Боливия отзоваха посланиците си в Бразилия в знак на несъгласие с новата власт. Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази подкрепата си за Русеф и определи свалянето й като преврат.

Вероятно настоящата ситуация ще окаже ефект върху двустранните отношения. Ние ще преразгледаме всички аспекти и ще вземем решение, коментира външният министър на Еквадор Гийом Лонг

Русеф беше обвинена в нарушаване на бюджетните закони и в манипулиране на държавния бюджет. Свалянето й от поста слага край на 13-годишното управление на левите в най-голямата държава в Латинска Америка.