България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Димитров: Голяма част от референдумите в Европа имат само съвещателен характер

Швейцария обаче може да има проблем след последното обществено допитване за ограничаване на емиграцията коментира политологът

20.03.2014 | 08:54 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Димитров: Голяма част от референдумите в Европа имат само съвещателен характер

В редица европейски страни референдумите имат съвещателен характер и са предпоставка за  обсъждане  даден проблем. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air политологът Димитър Димитров на въпрос дали може да се очаква отприщване на вълна от националистически шовинизъм в Европа след референдума в Крим и провеждане на подобни обществени допитвания.

Димитров посочи още, че в редица европейски страни няма голяма практика за провеждане на референдуми. За разлика от Крим предстоящото обществено  допитване в Шотландия има дълга история и е подготвяно в продължение на месеци, коментира Димитров. Той подчерта, че анексирането на Крим ще е прецедент в международната политика, но няма особени основания за очакване на превръщането на случая в практика на европейска земя, въпреки все по-активното говорене по темата.  

Конкретен резултат от референдумите от европейските държави се наблюдава в Швейцария, тъй като там следва конкретна законодателна инициатива, заяви още политологът. Той не изключи възможността след последното обществено допитване за ограничаване емиграцията, Швейцария да има проблем с достъпа до европейските пазари и като цяло с ЕС.

На въпрос дали пряката демокрация може да провокира конфликт политолгът посочи, че това е консервативен възглед и подобен изход е много вероятен, когато решенията се взимат на емоционална основа. Той допълни още, че в Европа има много потиснати етнически малцинства- основно в пограничените райони на редица държави. Обществените дебати в Италия и Испания за отделяне на региони Димитров коментира като опит за търсене на повече демокрация, провокиран от увеличаващото се неравенство в различните части на страните.