България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандалите на властта: Има ли смислен политически ефект?

"Ало, Банов съм" не се развива като истинско разследване, коментираха анализатори

04.02.2019 | 09:17 Редактор: Иван Берберов
Скандалите на властта: Има ли смислен политически ефект?

Не можем да кажем, че скандалите са непозната форма на общуване и размяна на идеи между сегашните управляващи и опозиция. Депутатът от БСП Елена Йончева извади компромат срещу правителството със скандала "Ало, Банов съм".

Но достатъчни ли са аргументите ѝ, за да се проведе сериозно разследване? И ако да, защо тя не подаде сигнал в прокуратурата или останалите органи, до които има достъп като депутат? 

"Губят всички. Формата ориентира нещата към някакъв вид партийна пропаганда и атака. Става дума за изявление на народен представител и изпращане на сигнал към медиите, а не към прокуратурата. Едно сериозно разследване не би се развило по този начин. Острата конфронтация на БСП е път без изход, защото атмосферата на изборната им кампания няма нищо общо с европейското. Нека отбележим, че този, който е направил записа на Боил Банов, е държал информацията 3 години", отбеляза политологът проф. Антоний Гълъбов.  

В студиото на "България сутрин" той изтъкна, че натрупването на скандали и истерия не водят до политически резултат. 

"Скандалът "Ало, Банов съм" е опит за печелене на време. БСП очевидно не е готова за избори. Съжалявам, че президентът стои извън институцията си. Не чух какво са свършили назначените от него. Това не беше отчет, а очерк. Усеща се липсата на президент", добави още проф. Гълъбов.  

"Първо Борисов каза пред партията си да се отърсят от тези с лъскави коли. После президентът Румен Радев каза, че трябва да се изчистим от корумпираните. Това е пример как се управлява страната. Абсолютно недопустимо се управляват държавните структури. Това са христоматийни примери за нещата, за които народът говори. Тук е така – стават такива работи. Няма бурна реакция на обществото", подчерта социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR. 

Според него ГЕРБ са направили изключително загубен ход с атаката си срещу Елена Йончева. 

"Елена Йончева направи няколко много сериозни неща – "Кумгейт", оградата по границата… Тя определено е едно от остриетата на БСП. И президентът, и Елена Йончева изпълняват функцията на едни свободни медии – да бъдат камшик срещу властта", посочи Колев. 

Харесайте Facebook страницата ни ТУК