България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се оцелява и работи без ток и под два метра сняг?

Екип на Bulgaria ON AIR посети учените от обсерваторията в Рожен

31.01.2019 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Как се оцелява и работи без ток и под два метра сняг?

Екип на Bulgaria ON AIR успя да се качи до Националната обсерватория в Рожен, където 6 дни нямаше ток и път, а преспите достигат над два метра. Вчера бе пробит път до обсерваторията. Екипи на местното енергодружество ще работят днес по отстраняване на аварията и възстановяване на електричеството.

"Последните дни се оказаха наистина тежички. Не бедстваме, ние се спряваме. Но в края на година някой ще зададе въпроси Вие какво написахте като научни трудове? Защо вие изоставате от света, защо не представяте резултати каквито другите представят", сподели директорът на обсерваторията д-р Никола Петров.

След около седмица ще стане ясно какви поражения е нанесло лошото време в Смолянско. В самия Смолян почти няма сняг, докато на Пампорово, Рожен и Превала на места преспите достигат над два метра. Проходът "Превала" вече е отворен, но е задължително движението да се извършва с вериги.

Застрашени и бедстващи хора в района няма, следят се нивата на реките. Вече има ток в Мугла, но пътят до селото е много тежък и отнема няколко часа, за да се стигне до населеното място. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК