България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАН: Жизненото равнище прави софиянци по-високи от останалите

Натуралните блондинки не са на изчезване, посочи доц. Рачо Стоев

29.01.2019 | 09:33 Редактор: Тодор Петров
БАН: Жизненото равнище прави софиянци по-високи от останалите

Според проучване на специалисти от Българската академия на науките (БАН), родените и живеещите в подножието на Витоша са по-високи с около 1,5 см от средния българин. 

"Софиянци винаги са били по-високи от средния българин. Винаги жизненото равнище в София е било по-високо от средното за страната, това е основната причина", потвърди пред Bulgaria ON AIR антропологът от БАН доц. Рачо Стоев и заключи, че по-добрите условия на живот ни правят по-високи в дългосрочен план.

Той уточни, че в последното обобщение влизат резултатите от изследванията от началото на ХХ век до наши дни. Но по думите му необходимостта от национално изследване е назряла много отдавна. 

Доц. Рачо Стоев добави, че най-високите поколения са регистрирани при родените около 1985 година. При родени през 90-те години на миналия век ръстът намалява, което е характерно за цяла Източна Европа заради спада на жизненото равнище.

"Теглото реагира в по-краткосрочен план - на храненето през последните няколко години", поясни антропологът в "България сутрин". 

Доц. Стоев отбеляза още, че всички изследвания показват значително разнообразие на населението на България. И подчерта, че формирането на една популация е продължителен процес, а миграцията в момента също ще окаже влияние.

В края на разговора доц. Стоев успокои, че натуралните блондинки не са на изчезване. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК