България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Заради кучетата в парка: Екозащитници обвиняват спортен клуб в насаждане на омраза

Според организатора не е имало друг начин за справяне с проблема

23.01.2019 | 08:38 Редактор: Ралица Братанова
Заради кучетата в парка: Екозащитници обвиняват спортен клуб в насаждане на омраза

На тренировка през уикенда деца и възрастни тичат в Борисовата градина с тениски, на които ясно се вижда и тяхната кауза - "Не на кучетата в парка!". Инициативата им предизвика гнева на екозащитници, а собственици на софийски кучета се заканиха да излязат на протест срещу "насаждане на такава агресия сред децата". На тениските освен знак за забрана на животните, са изписани и думи като "българоубийци", "джендъри", "атеисти".

"Спортистите не сме срещу  кучетата и този знак не значи, че ги гоним, а значи, че трябва да се спазва законът и всички указания, които не поставят нашите сигурост, бъдеще и живот в опасност", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по планинско бягане Димитър Кисьов.

По неговите думи не е имало друг начин за справяне с проблема, тъй като институциите се правят на разсеяни.

"Нямам нищо против инициативата, но начинът, по който тя се случва, е скандален. Едно от децата, участвали в този маратон, ми каза, че е било заставено да носи такава тениска. Това объркване с тези думи "джендъри", "българоубийци" е много несериозно. Трябва да се подходи по съвсем различен начин", коментира в "България сутрин" ветеринярният лекар Мила Бобадова. 

Според нея трябва да се намери компромисен вариант и да се обособи част от парка, в която спортистите да тренират и друга, където хората да могат да разхождат кучетата си.

Димитър Кисьов отрече децата да са били накарани да носят тениските насилствено и заяви, че родителите им също са знаели и са подкрепяли каузата.

Гледайте видеото с целия разговор.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК