България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ръководството на АПИ превърна пътищата ни в убийци, категоричен е експерт

От Института за пътна безопасност отдавна настояваме за смяна на цялото ръководство, заяви Богдан Милчев

10.01.2019 | 08:50 Редактор: Василена Василева
Ръководството на АПИ превърна пътищата ни в убийци, категоричен е експерт

След хаоса с въвеждането на електронните винетки премиерът Борисов поиска оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. 

От началото на новата година всички шофьори трябваше да си закупят е-винетка. Оказа се обаче, че системата дава грешки или блокира. Заради това преди дни премиерът разпореди двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър да понесат отговорност заради недобрата организация.

"Случилото се с електронните винетки визуализира хаоса в цялата пътнотранспортна система на страната ни. От Института по пътна безопасност от доста време насам настояваме за оставката на цялото ръководство на АПИ. Проблемът не е в самите хора, а в начина на управление на системата", коментира в студиото на "България сутрин" Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

По думите му именно това ръководство е превърнало българските пътища в най-голямата заплаха за живота на гражданите.

"Няма седмица, в която да не ескалира някакъв сигнал. Хаосът с винетките не е най-големият скандал. Просто сме свикнали парите ни да изтичат някъде, неефективно управлявани. В момента няма никакво значение дали едно име ще се смени с друго. Необходима е нова философия", подчерта още Богдан Милчев.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" бе освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

По-рано с постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството. 

Вижте повече във видеото!