България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румъния поема кормилото на ЕС на фона на политически борби и несигурност

Коментар на журналиста Владимир Береану и Стефан Тафров от ''Демократична България''

03.01.2019 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Румъния поема кормилото на ЕС на фона на политически борби и несигурност

За първи път Румъния поема председателството на Съвета на Европейския съюз. И то в период на евроизбори и излизане на Великобритания от ЕС. На този фон северната ни съседка поема европредседателството след остри критки от Брюксел в последния мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Румъния ще се справи. Проблемът е, че в момента в Румъния има страхотни политически борби и несигурност. Има много сложен механизъм, защото този, който управлява страната, я управлява задкулисно. Това е Ливиу Драгня. Неговото желание е да е премиер - не може, защото е осъден", коментира журналистът Владимир Береану. 

В "България сутрин" той подчерта, че на много места в румънските министерства служителите са некадърни. И отново се върна на темата за лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня.

"Сега ще излезе присъдата на Драгня на втора инстанция. Много е възможно да бъде потвърдена и да бъде осъден на 3,5 години затвор. Ще има опит за правителствен указ за помилване, за да не влезе той в затвора. Ще има огромни протести. Румъния има много силно гражданско общество и то ще действа", обясни Береану.

Говорителят за външните работи и европейските политики на ''Демократична България'' Стефан Тафров се съгласи с казаното от Береану, но цитира румънския президент Клаус Йоханис, който изрази съмнения, че страната му ще се справи с европредседателството. 

Пред Bulgaria ON AIR Тафров посочи, че общият политически конфликт е проблемът между ЕС и Румъния за промените в съдебната система. Според него целта на промените е да се запази Ливиу Драгня на свобода и дори на власт. По думите на Тафров се забелязва сближаване на Драгня с лидери като Матео Салвини и Виктор Орбан. 

"Създава се коалиция на всички онези, които не желаят да спазват европейските правила. България в тази картинка не се отличава с много положителен пример. Ако румънците се опитват да развалят нещо, което работи, ние не правим реформите, които са необходими в съдебната система", коментира той.

Вижте видеото с цялата дискусия.