България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Как съхраних себе си" - Албена Тонкин с нова книга

Авторката ни дава съвети как да се справим със стреса

28.12.2018 | 10:15 Редактор: Ралица Братанова

"Как съхраних себе си" е заглавието на новата книга на Албена Тонкин. На 3 януари книгата ще излезе в предпродажба, а през февруари всеки ще може да си я закупи. Тя е лична история на авторката, която се сблъсква с бърнаут и панически атаки. Целта ѝ е да предаде наученото на други хора, за да го предотвратят.

"Първите сигнали - първо е прегарянето. При мен това, което става е - изтръпват ми ръцете, не мога да чета, не мога да работя. Някои хора припадат. Когато ти си много преработен, тялото физически отказва да работи. Ако не вземем мерки, започват панически атаки - стягания в сърцето, не можеш да дишаш, изтръпват ти крайниците", сподели Албена Тонкин в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR авторката обясни, че е много важно, когато човек получи паник атака да я осъзнае. Ако човек успее в началото да я адресира и да покаже на мозъка, че това не е реално състояние, тя изчезва, сподели Тонкин.

"Това, което аз направих е пълен рестарт. Най-добре е, когато човек има панически атаки да си вземе почивка от ежедневието си и да си направи анализ. Аз направих точно това - смяна на начина на работа, махнах токсични хора, които ме натоварват, пуснах всички "какво трябва да ям". Много е важно като имаш панически атаки да почнеш от нулата", обясни Албена Тонкин.

Гледайте видеото.