България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Всеки десети българин страда от студова алергия... Какви са симптомите?

Сърбеж и зачервяване на откритите места са най-честите признаци, категорична е д-р Денислава Недева

27.12.2018 | 08:37 Редактор: Велислав Филипов
Всеки десети българин страда от студова алергия... Какви са симптомите?

През зимните месеци често температурите падат до нулата, а понякога и още по-надолу. Според проучване всеки 10-и българин страда от студова алергия. Симптомите пък са болки по откритите части на тялото и обриви.

"За един лекар не е трудно да обърка симптомите на студовата алергия - те всъщност са сърбеж, зачервяване на откритите места, има и по-сериозни симптоми - може даденият човек да получи дори антифилактичен шок", обясни в "България сутрин" алергологът д-р Денислава Недева.

Тя е категорична, че тази алергия най-често засяга жените между 18 и 30 години. 

"Често алергията може да бъде съпътствана с друго сериозно заболяване. Няма връзка обаче тази алергия с храна. Симптомите на студовата алергия често се явяват в продължение на 5-6 години и след това следва ремисия. В други случаи обаче трае цял живот", допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на докторката, след като се открие студова алергия у някого, то се назначава лечение с противоалергични средства. 

"Нямаме проблем с изписването на подобни лекарства. Въпросът е да се направи консултация със специалист при проявяване на симптомите и да не се прави самолечение", сигурна е тя.

Д-р Недева е категорична: "Ако влизаме в басейн със студена вода, това също може да предизвика алергията. При получаване на антифилактичен шок е нужно биенето на инжекция адреналин".