България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отново жертви на пътя, проблемът бил в институциите!

Пред Bulgaria ON AIR Настимир Ананиев и Емил Марков призоваха за пълен одит на знаковата уредба в държавата

24.12.2018 | 09:09 Редактор: Василена Василева
Отново жертви на пътя, проблемът бил в институциите!

Броени дни след като електронните винетки влезнаха в продажба, нов знак на Северната тангента, изискващ стикер за движение, възмути жители на столичния район Нови Искър. 

Часове по-късно от Пътната агенция премахнаха маркировката и увериха, че софиянци ще пътуват свободно по околовръстните артерии. 

И докато АПИ се занимаваше с отстраняване на грешни пътни знаци, тежка верижна катастрофа край Пазарджик отне живота на петима и рани десетки. 

Сред версиите за тежкия инцидент са мъгла и неопесъчен път. Докога ще даваме жертви на пътя и ще се стигне ли до нови оставки в Пътната агенция? 

"Според изследванията, които направихме, стана ясно, че налице са сериозни пропуски не само по отношение на опесъчаването на пътя, а и на грешно поставени пътни знаци", коментира в студиото на "България сутрин" Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Бившият шеф на транспортната комисия в 43-ия парламент Настимир Ананиев пък бе категоричен, че жертвите на пътя ще намалеят тогава, когато отговорните институции започнат да си вършат работата.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че трябва да има наказателна отговорност. И призова за пълен одит на знаковата уредба в държавата, тъй като жертвите продължават да растат стремглаво.

Вижте видеото с целия разговор!