fallback

Рекордно скъп ток! Бизнесът с отворено писмо до премиера Борисов

От холдинга недоумяват какво е наложило увеличението

05.12.2018 | 08:36 Автор: Василена Василева

Бизнесът и индустрията скочиха срещу високите цени на електроенергията в страната. От асоциацията на индустриалния капитал в България написаха писмо до премиера Борисов и КЕВР, в което призовават за действия срещу големия скок в цената на тока. 

От холдинга недоумяват какво е наложило в петък, 30 ноември, борсовата цена на електричеството да е била 84,11 лева за мегаватчас, а я понеделник, 3 декември - 207,21 лева, като в пиковите часове между 9.00 и 20.00 ч. тя е достигала дори 256,86 лева. 

Има ли опасност от фалити и спиране на производствени мощности?

"За съжаление въглеродните емисии поскъпнаха много. Тъй като пазарът в България е все още монополен, родните ни производители се възползваха от това, за да вдигнат цената на електроенергията и да покрият цената на въглеродните емисии. Лошото е, че това се прави без абсолютно никакви усилия за реформи", коментира в студиото на "България сутрин" коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той отбеляза, че това е изключително сериозно, защото застрашава икономиката на страната ни.

"За да се реши проблемът е необходимо да развием пазара. За съжаление обаче това няма как да стане, защото тази либерализация в България се забави вече 15 години. Над 50 хиляди фирми към момента купуват електроенергия от свободния пазар. От страна на предлагането пък има само двама-трима основни играчи", отбеляза oще Стаменов.

"Производителите хитруват, за да прехвърлят увеличените цени на квотите към себе си. Включват се нови играчи в резерва без да бъдат отстранени нелоялните производители, които доведоха до предлоставки за увеличаване на цената", подчерта енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

fallback
Още от България сутрин
fallback