България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

"Фортисимо в клас" за девета година среща децата с музиката

Хари Ешкенази и Десислава Тодорова са от музикантите, които запознават учениците с фолклора и класиката

05.10.2018 | 10:30 Редактор: Ивайло Николов

Най-добрите музиканти на Софийската филхармония отново се включват в образователната програма "Фортисимо в клас". Рамо до рамо с екипа на детската академия те за девета поредна година ще разказват на четвъртокласниците истории от света на музиката.

Освен в София, програмата ще бъде представена в Шумен, Разград, Видин и Враца. Това обясни цигуларят Хари Ешкенази в студиото на "България сутрин".

"Използваме най-известните филми и темите от тях.Децата веднага разпознават какво е това, след това следва Моцарт и така става едно преливане. Най-голямото преливане е, че имаме урок по бийтбокс с Адриана Николова-Печенката", разказа още той.

Десислава Тодорова, която свири на тракийска гъдулка с 14 струни и също участва в проекта, сподели, че се опитва да обясни на децата, че фолклорът не е отживелица, а може да съществува със съвременните жанрове. Двамата бяха категорични, че "Фортисимо в клас" няма за цел да търси нови музиканти, а по-скоро е да запознае четвъртокласниците с това изкуство.

"Да създаваме отношение към музиката, всъщност това е по-важно", категорична беше Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Музикантите ще влизат в часовете по музика в четвърти клас, а деветото издание на "Фортисимо в клас" ще завърши отново с голям концерт.

Гледайте видеото с целия разговор.