България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За поредна година: "Капачки за бъдеще" събира пластмаса за кувьози

Инициативата цели със събраните средства да закупи нова апаратура за болниците из страната

28.09.2018 | 08:06 Редактор: Иван Берберов
За поредна година:

Малките добрини крепят света на мощните си рамене. За трета поредна година инициативата "Капачки за бъдеще" ще събира пластмаса с благотворителна цел. Идеята им е след като предадат събраните капачки за рециклиране, с парите да купят нови кувьози, за болниците със стара апаратура.

"Все повече хора започват да събират капачки. Големи компании и детски градини. Опитваме се да възпитаваме децата, които да превъзпитат своите родители. По статистика всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на зрението поради остаряла техника. Има случаи, в които бебетата преди да се родят са в добро здраве, но след раждането се налага кувьоз", поясни Мартина Йорданова, която е част от създателите на кампанията. 

"Засега сме събрали около 33 тона пластмаса. Това са около 11 пълни самосвала с капачки. Остават 118 болници, които да снабдим с кувьози. Много хора и фирми ни помагат. Най-важното за нас е да се извозват капачките. Както децата поемат от опита да възрастните, така и родителите могат да последват добрия пример на децата", допълни фитнес инструкторът Лазар Радков. 

Той уточни в студиото на "България сутрин", че те организират тази кампания, защото някой в държавата не си върши работата или нещо се чупи по пътя. 

"Плащаме данъци, осигуровки, има излишък от бюджета. Един кувьоз струва около 10 хиляди лева.  За 1 кувьоз са нужни между 15-20 тона пластмаса. Това ще рече 20 000 000 капачки", обясни Радков пред Bulgaria ON AIR. 

Инициативата "Капачки за бъдеще" ще се събере утре пред Националния стадион "Васил Левски" от 08:30 ч. до 13:30 ч., преди насрочения футболен мач. Там те ще очакват всички хора и компании, които са събрали пластмаса за вторични.