България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Балерина и студентка по право е "Царица на виното" тази година

Конкурсът за красота сложи началото на гроздобера

12.09.2018 | 10:45 Редактор: Ивайло Николов
Балерина и студентка по право е

Студентка по право, която се занимава с класически балет, стана "Царица на виното" тази година. Младата Бояна Ацева се пребори с конкуренцията на още 6 момичета и завоюва титлата, с която стартира гроздоберът.

Конкурсът се проведе в село Старосел, където имаше и много други атракции, а председателят на журито, което определи Ацева за новата "Царица на виното", беше Евгения Калканджиева.

Тя обясни, че този конкурс, в който няма дефилиране по бански, е свързан с традициите.

"7 претендентки, те бяха облечени в носии на 7 етнографски области. Победителката, веднага след нейния избор, ритуално я качиха в корито, където трябваше да мачка грозде и всъщност да потече първият сок от гроздето, което е ритуално откриване на гроздобера", разказа Калканджиева в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че всички участнички са изпълнили и ритуален тракийски танц, който представлява молба към бог Дионис за плодородие. 

"Царицата на виното" Бояна Ацева сподели, че участието ѝ в конкурса е оставило хубав спомен и е било преживяване, от което е научила много.

"Случайно разбрах за конкурса, реших да се пробвам, тъй като е доста нестандартен. Излиза извън всички рамки на познатите ни конкурси за красота", добави Ацева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото!