България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трагедия, а след нея политика и партийни скандали… Къде е справедливостта?

Кой носи отговорността и кой бяга от нея – коментират Мария Пиргова и Цветанка Андреева

29.08.2018 | 09:17 Редактор: Иван Берберов
Трагедия, а след нея политика и партийни скандали… Къде е справедливостта?

Тежкият пътен инцидент край Своге стана причина за политически реакции, пресконференции, призиви за оставки и скандали. Корнелия Нинова заяви, че най-голямата гордост на премиера – магистралите, са и най-голямата кражба в държавата.

Червеният лидер поиска оставката на цялото правителство, а от ГЕРБ отвърнаха, че е рано да издават присъди, за да не берат после срам социалистите, които грубо политизирали темата. 

"Стабилността на правителството е разклатена от много предишни скандали. Умъртвените животни, търговския регистър, фалирането на "Олимпик"… няма кой да носи отговорност в държавата. Знаем, че решенията в България са еднолични, но премиерът не носи отговорност. Тази есен ни очакват подобни събития – още неща ще се сриват и падат. Нинова е права. Но след оставката трябва да се даде решение какво следва", подчерта политологът Мария Пиргова.

В студиото на "България сутрин" тя изтъкна, че думите на депутатите са страшно безотговорни, а топката се връща абсолютно нагло.

"Там където няма усещане за справедливост, винаги има политически атаки и набеждаване. Обществото търси справедливост. А някой удобно му дава виновника. Нинова какво ще направи с олигарсите? Дали ще изчисти съдебната система? Дали ще премахне корупцията? Трагедията дойде много удобно. Левицата търси кризи", поясни политологът Цветанка Андреева.  

"Бившите комунисти произведоха сложната система от зависимости между власт, бизнес, политика, съд. БСП няма да разплетат това. Всички знаем системата на държавните поръчки. Това е голямата корупция в България", добави още тя пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора Пиргова посочи, че политиците не могат да решат политическата криза. "Падат пешки, а не ключови фигури като министри. Икономика и политика са слети. Държавата е загубила възможност за взимане и прилагане на решения", отбеляза тя.