България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свещи и бижута като от шоколад: Наслада за сетивата

Дизайнерките Ирина Йорданова и Биби Копоева правят изделия, в които комбинират различни вкусове

24.08.2018 | 09:51 Редактор: Ивайло Николов
Свещи и бижута като от шоколад: Наслада за сетивата

Ирина Йорданова и Биби Копоева са дизайнерки с доста нестандартни идеи и произведения. Те произвеждат ароматни свещи и бижута, не работят заедно, но имат много общо в работата си, защото използват сходни продукти, с които изключително успешно имитират сладки изкушения и плодове.

Биби Копоева, която прави колиета с "шоколадови късчета", сподели в студиото на "България сутрин", че не обича сладкото, но оценява красотата на шоколада.

"Много е красив, много е лъскав и може би това ме провокира да започна да ги правя", разказа тя. Капоева разкри също, че първото ѝ произведение е било брошка-бисквитка.

"Материалът, с който работя е полимерна глина. Технологията на изработване на едно такова бижу много прилича на месене на тесто. Преди да се изпече полимерната глина е мека и за да я оформиш трябва да я размачкаш, след което се пече във фурна в тава за сладки", обясни процеса Биби Копоева.

Ирина Йорданова пък произвежда интересни свещи с много интересни форми, някои от тях наподобяват дори алкохолни коктейли.

"Реших тази година да направя за лятото коктейли, нещо по-освежаващо, да избягам малко от познатите сметани и шоколади. Да е нещо по-плодово", каза Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Общото между двете дизайнерки пък е, че работата им наподобява на готвене, работи се в кухнята и с кухненски уреди.