България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсва ли гражданско общество у нас и защо само премиерът може да решава проблемите?

Ива Николова и Кольо Колев коментират стила на протестите и управлението

23.08.2018 | 09:11 Редактор: Ивайло Николов
Липсва ли гражданско общество у нас и защо само премиерът може да решава проблемите?

Синоптици, майки на деца с увреждания и дори детският радиохор на БНР стигнаха до прозорците на Министерския съвет със своите протести, за да търсят решение на своите проблеми. Ситуацията у нас започва да изглежда по начин, който казва, че само един човек е в състояние да решава всякакви проблеми.

Според социолога Кольо Колев обаче казусът тук е, че има сериозна загуба на институционалност.

"Огромна част от институциите седят и чакат нещо да се случи. Великият вожд да каже стига сте се мотали", подчерта Колев в студиото на "България сутрин".

По думите му премиерът Бойко Борисов не може все още да излезе от амплоато си на пожарникар, който да потушава напрежение постоянно. Според социолога трябва да има система, която да гаси социалните пожари.

Кольо Колев подчерта също, че всички протести се насочват към Министерския съвет и премиера, защото така им се обръща внимание, а това се случва, защото това е наложеният стил на управление.

Журналистът Ива Николова пък беше категорична, че протестите у нас са начин за проявяване, но не и за решаване на проблеми. Според нея това се дължи на липсата на гражданско общество в България.

"То е назначено, добре финансирано. То не защитава граждански права, а добре мотивирани финансови интереси. Затова то няма къде другаде да отиде да постави тези въпроси, ако те са наистина важни за обществото. Там то може да бъде чуто", настоя Николова пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът добави още, че липсата на гражданско образование и култура прави така, че хора да протестират пред Министерския съвет, въпреки че няма как проблемите им да бъдат решени там.

Николова даде пример с протеста на децата от хора на БНР, които пяха под прозорците на кабинета, въпреки че правителството няма властта да се меси в работата на медията.

Вижте видеото с цялата дискусия!