България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокатката на Евстатиев: Той е съвестен гражданин с много добри качества!

Освобождават предсрочно от затвора бившия кмет на Стрелча

16.08.2018 | 08:31 Редактор: Лазарина Колчагова
Адвокатката на Евстатиев: Той е съвестен гражданин с много добри качества!

Пазарджишкият окръжен съд реши, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев трябва да бъде освободен от затвора предсрочно. Преди три години Евстатиев получи четиригодишна присъда за сексуално посегателство над непълнолетно момиче от Стрелча.

16-годишното момиче подаде жалба, че е било в хотелска стая с него и след употреба на алкохол е имало секс контакт без нейно желание.

"Той на 2-3 пъти е подканян да подаде молба за предсрочно освобождаване, но не го е сторил. Придобил е право, но не желае, това е отбелязано от управата на затвора. Изнесени са всички факти за поведението на Иван Евстатиев - той е съвестен гражданин, има чисто съдебно минало, показал е много добри качества. Работил е като огняр, показвайки страхотна дисциплина в тежък физически труд. За предсрочното освобождаване са предоставени всички доказателства, които се изискват, съгласно чл. 70", каза защитничката на бившия кмет на Стрелча адв. Ташкена Колчева. 

Тя обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за условно предсрочно освобождаване има изрични изисквания от закона. Той трябва да е показал, че се е поправил и добави, че всичко това е било отбелязано и в трите пледоарии - на защитата, прокуратурата и управата на затвора.

"Всички единодушно бяхме на мнение че Иван Евстатиев отговаря на изискванията на закона и молбата му е основателна", бе категорична адв. Колчева. 

Тя заяви, че е убедена, че клиентът й е невинен и се опасява, че забавянето от негова страна да си подаде молба за освобождаване се дължи на психически срив.

"Получавам SMS-и и писма от жители на Стрелча, които ми благодарят за защитата на Иван Евстатиев. От управата на затвора той е получил 2 награди домашен отпуск за добро поведение. Той трябва да бъде оставен на спокойствие, да помисли върху всичко, което му се случи и в един момент ще каже истината", каза Колчева в "България сутрин".

Тя подчерта, че работохолизмът и трудолюбието му са известни в цяла Пазарджишка област. "Не е лесно да си невинен и да се стовари държавната машина върху главата ти", каза още Колчева.