България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Туканче и египетски лешояди са най-новите попълнения в Столичния зоопарк

През това лято там са се родили и други бебета - четири суриката, антилопа кана и лемурче

12.07.2018 | 10:29 Редактор: Велислав Филипов
Туканче и египетски лешояди са най-новите попълнения в Столичния зоопарк

В Столичния зоопарк за пръв път се излюпи тукан. Това е първото излюпено яйце на екзотичните птици в цяла България. Туканчето може да бъде видяно от посетителите на Зоопарка във фазанерията в сектор "Птици".

Туканът е най-дребният представител от вида зелени аракари. През това лято се родиха и други бебета, които попълват колекцията на зоопарка - египетски лешояди, четири бебета сурикати, антилопа кана и лемурче.

"Малкото туканче се излюпи в края на месец май, но тъй като това е вид, който дълго време прекарва в гнездото си, нямаше как по-рано да го покажем. Бебето е значително по-малко от възрастните, клюнът му тепърва ще расте", уточни Владимир Пенчев - служител в Столичния зоопарк.

Туканът е най-дребният представител от вида зелени аракари. Обитава Южна Америка и е плодоядна птица.

"Туканите са повече от 40 вида. Варират в своята големина и окраска. Всъщност това са роднини на кълвачите. Гнездят в хралупи на дървета, а женската снася от 2 до 4 бели яйца, мъти ги между 15 и 17 дни.

Зоологическата градина в столицата е в ремонт. Разширява се секторът на маймуните. След ремонта новите пространства ще са богато озеленени. Тази година зоопаркът отбеляза своята 130-годишнина.

Вижте повече във видеото!