България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

В капана на гладната смърт: Лечима ли е анорексията и как да разпознаем хранителното разстройство

22-годишна почина от полиорганна недостатъчност в Банско

12.07.2018 | 09:02 Редактор: Василена Василева
В капана на гладната смърт: Лечима ли е анорексията и как да разпознаем хранителното разстройство

Млада жена почина от полиорганна недостатъчност, след като дълго време боледувала от анорексия. 22-годишната Жанет Маджарска беше открита мъртво на работното си място в 5-звезден хотел в Банско. Нейни колеги намерили безжизненото ѝ тяло в тоалетната. За нея разказват, че била усмихната и работлива. Трагичният случай отново повдигна на дневен ред въпроса защо млади момичета гладуват до смърт.

"Това е зависимост. Гладът дори може да бъде сравнен с пристрастяването към наркотиците. Причините за отключването на анорексия при всички са строго индивидуални, но момичетата, страдащи от болеста, с които съм се срещала, винаги са били изключително амбициозни. Обединени са от едно - всички те имат мания за перфекционизъм, която пренасят в храненето си", коментира в студиото на "България сутрин" "Мис Свят-България" Вероника Стефанова.

Красавицата, която е преживяла анорексия, подчерта, че заболяването почти винаги се отключва през пубертета, когато момичетата започват да се оглеждат за външния си вид.

"Храната може да ни бъде враг единствено, ако имаме неправилна оценка и отношение към нея. Това от своя страна обаче се проявява вследствие на неправилната психопатология, дисфункционалната оценка на себе си като личност", посочи в студиото на Мартина Ганчева психологът Дафина Йотова.

По думите ѝ причинителите на анорексия могат да бъдат много различни - билогични, генетични, под въздействието на социалните модели на външния вид на хората, смятани за красиви. Възможно е обаче те да бъдат и комплексни, т.е. съвкупност от няколко от посочените неща.

Пред Bulgaria ON AIR психологът призова родителите да обръщат повече внимание на децата си, за да могат да бъдат взети превантивни мерки при съмнение прояви на коварната болест.

Вижте повече във видеото!