България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев и проф. Тасев в един глас: Няма основание за оставка на председателя на КЕВР

Двамата коментираха повишението на цените на тока и парното

05.07.2018 | 09:20 Редактор: Ивайло Николов
Каролев и проф. Тасев в един глас: Няма основание за оставка на председателя на КЕВР

На фона на протест в КЕВР гласуваха поскъпването на тока и парното. Увеличението се налага поради ръста на цената на природния газ от 29 юни. Средният скок е с 2,03%, като за ЧЕЗ ще бъде 1,75%, ЕВН вдига с 1,82%, а Енерго ПРО - с 2,78%. Най-осезаемо ще бъде увеличението в топлинната енергия - 7,33%.

Срещу това решение омбудсманът Мая Манолова внесе иск в прокуратурата, а днес в Народното събрание ще се гледа исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Конституционният съд пък отхвърли възможността граждани да обжалват решенията на регулатора за цените на тока и газа. Делото беше образувано през март по искане на омбудсмана.

Според икономиста Владимир Каролев подобно искане физически лица да могат да обжалват решения на регулатор е абсурдно.

"Ако трябва да се критикува за нещо регулаторът, това е, че в предишните години по чист популизъм държеше цените на всички публични услуги, които той регулира, доста ниски. Това води до невъзможност на компании, които са взели заеми и трябва да ги връщат", каза Каролев в студиото на "България сутрин". Той беше категоричен, че няма как да очакваме качествени услуги, ако няма инвестиции.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев се съгласи с Владимир Каролев, че няма основание за искане на оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.

"Регулаторът определя пределните цени, максималната цена, над която не може да продавате. Той не определя цената", обясни проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че КЕВР е действала много рестриктивно, а резултатът е заведени арбитражни дела срещу държавата. Енергийният експерт допълни също, че сега увеличенията са малки, с няколко лева, които обаче за някои хора са проблем.

"Основният проблем на всички наши правителства на прехода е, че не можаха да решат основния проблем в държавата - политиката на доходите. Ако доходите на хората бяха по-високи, въобще нямаше да говорим за това", категоричен беше проф. Атанас Тасев.

Той настоя, че държавата трябва да се грижи за тези граждани, които са енергийно уязвими и да увеличи помощите за тях.

Гледайте видеото с цялата дискусия!