България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След проливните дъждове: Обстановката в Смолян се стабилизира

В сила е все още обявеното бедствено положение

29.06.2018 | 07:51 Редактор: Лазарина Колчагова
След проливните дъждове: Обстановката в Смолян се стабилизира

Обстановката в област Смолян след проливните дъждове започва да се стабилизира. Все още остава в сила обявеното бедствено положение. 

Към момента няма пострадали и бедстващи хора. Пораженията от пороите са предимно върху техническата инфраструктура. 

Местните власти са получили 30 сигнала за наводнения и опасност от такива. Според областния управител, до критични ситуации не се е стигнало вероятно заради предприетите по-рано превантивни мерки.

"Живеем тревожно, трябва да се погледне по друг начин на организирането на отводняването. Сечищата са причина за натрупване в отводнителната система и в ниските части се наводнява", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR живуща на най-засегнатата улица в града. 

"Такива поправими беди са сигнал, че ако има превенция можем да ги избегнем", допълни съсед, живеещ на същата улица.

Изпълняващият функциите на гражданска защита в района Николай Люнчев каза, че околовръстният път не се отводнява добре и това е сред причините за наводненията. "След всеки по-голям дъжд ние лично дежурим и ръчно отводняваме. Имало е и смъртен случай. Пращали сме писма и молби за огради към тази опасна река", каза още той в "България сутрин".

Зам. областният управител на Смолян Адриан Петров обясни, че проблемът е комплексен и не се отнася само за тази улица. 

"Вчера са отпуснали 333 хил. лв., но институциите трябва да се заемем сериозно, магистралата е стара. Заедно трябва да търсим варианти да направим града по-безопасен и красив", каза Петров.
 
Зам. областният управител допълни, че нощта е била спокойна, а двете реки - Черна и Чая са останали с ниски нива. 

"Има щети бизнеса, но важното е че няма жертви и бедстващи хора. Най-засегнати са общините Смолян и Чепеларе, навсякъде ще продължат екипите да оказват съдействие", обеща Адриан Петров.

Пострадали няма, пътищата остават проходими, а от управата информираха, че има локални свлачища, но се поддържат.

В началото на околовръстния път на областния град Смолян картината е плашеща. Отнесени пътни знаци и табели, кални улици и апокалиптични гледки. 

В резултат от свлачище, огромно количество вода и кал са се изсипали на околовръстния път, днес институциите ще почистват, а армията остава в готовност да помага на хората. Водоподаване  и електрозахванване има. 

Водата буквално е заливала прозорците и вратите на сграда до пътя, като днес се очаква да разчистят калта и тинята от общината. 10-12 часа след края на валежите водата по улиците продължава да се оттича.

Едно семейство снощи е било евакуирано от Бачково заради прелялата река Чая, друго - в кв. "Устово" е с наводнен дом. 

Няма информация за сериозно пострадали. 

Вижте повече във видеото!