България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Македония с ново име – къде са българските интереси?

Добросъседство или териториални претенции – коментират Велизар Енчев и Христо Матанов

13.06.2018 | 09:54 Редактор: Иван Берберов
Македония с ново име – къде са българските интереси?

Република Северна Македония – това е името, за което са се споразумели Скопие и Атина. Новината беше потвърдена вчера от Зоран Заев, след втория му разговор по телефона с гръцкия му колега Алексис Ципрас. От последните дни компромисът вече е факт. 

Идва ли нова ера в отношенията на Балканите? 

"Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на Министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни", поясни бившият ни посланик в Хърватия Велизар Енчев. 

Според него тази декларация е "след дъжд, качулка", тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни. 

"Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство", обясни той. 

В студиото на "България сутрин" историкът проф. Христо Матанов подчерта, че България е изразходвала огромна част от националния си ресурс, за да реши проблема с Македония. 

"Компромисите тихомълком се промъкват. Така признахме и македонския език. В последните години правим доста компромиси с историята. Македонизмът не трябва да се развива на антибългарска основа", отбеляза проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.