България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рязък скок в цените на горивата, пак ще ни излизат скъпо. На какво се дължи?

Коментар на Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация и икономиста Стоян Панчев

12.06.2018 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Рязък скок в цените на горивата, пак ще ни излизат скъпо. На какво се дължи?

Цените на горивата тръгнаха рязко нагоре. В рамките само на месец те се увеличиха с около 10 стотинки. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчерта, че това се дължи на котировките на суровия петрол. 

"За период от една година петролът се е повишил почти двойно. Не мисля, че се случва нещо извънредно на пазара. Цената на горивата в България е най-ниската в ЕС. Ние сме под средноевропейския тренд", обясни експертът в "България сутрин".

Бенчев добави, че се очаква да видим до каква степен летните пътувания ще окажат влияние на цените на горивата. По думите му влиянието ще бъде в рамките на няколко стотинки.

"Петролът е борсова суровина. Цената на петрола и на горивата не зависи от покупателната способност на хората", отбеляза той и посочи, че трябва да си зададем въпроса европейски ли са нашите заплати.

"Напълно нормално е да има различни цени в различните градове. Има значение къде се намира обектът, колко хора работят и какви количества продават. Пазарът е изцяло географски ориентиран", обясни още Светослав Бенчев.

Икономистът Стоян Панчев допусна, че в по-дългосрочен план най-вероятно горивата ще се отразят и на цените на стоките. Основният въпрос е какво ще стане на международните пазари, смята той.

"Цените се влияят от търсенето и предлагането от двете страни на границата. Това са нормални процеси", каза Панчев пред Bulgaria ON AIR, запитан за вариращите цени на горивата в различните български градове.

"Трябва да работим за по-ниско ДДС или по-нисък акциз. Ако политиците искат да направят нещо, това е посоката, в която трябва да мислят", подчерта Панчев в студиото на Златимир Йочев.

Вижте видеото с цялата дискусия!