България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнес за милиони: Хора продължават да стават жертва на "ало" измами

Основната причина е липсата на доверие в институциите, смятат Анна Заркова и Пламен Димитров

11.06.2018 | 08:49 Редактор: Василена Василева
Бизнес за милиони: Хора продължават да стават жертва на

За пореден път възрастни хора попаднаха в капана на "ало" измамници. 76-годишен мъж от софийско село даде  600 000 евро в рамките на половин година! Той дори продавал имоти, за да има пари, които да даде на мошениците. Мъжът живеел сам, нямал роднини. Бандитите му обещали, че ще пазят парите в сейф. 

65-годишна жена също стана жертва на ало апаши. Между 2 и 6 юни тя е дала на измамниците над 400 хил. лева и половин килограм злато в София. Измамата е била извършена между 2 и 6 юни. Схемата, по която е била излъгана възрастната жена, е съдействие на полицията за залавяне на хакери и измамници.

"Индустрията с телефонни измами в България бележи ръст, на който могат да завидят множество телекомуникационни компании в света. Тя намира почва у нас, тъй като предлага действия по втория начин, а именно - чрез рушвет. И хората се съгласяват, тъй като са наясно, че в страната ни без да се дадат пари за подкуп нищо не става", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Анна Заркова.

Според психолога Пламен Димитров липсата на доверие към официалната институционална пракрика и толерантността към корупционните модели на поведение, които гарантират успех, когато реалната система не функционира ефективно, са част от факторите, даващи успех при подобни схеми.

"Много от измамените обаче са хора, които са изолирани и се тревожат за своите близки. Те искат да бъдат полезни по някакъв начин. Не винаги профилът на жертвата е един и същ", подчерта експертът.

Вижте повече във видеото!