България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Автори влизат във варненските училища, за да разкрият света на книгите

Инициативата "Варна Лит" започва следващата седмица, уточни драматургът Захари Карабашлиев

25.05.2018 | 10:23 Редактор: Велислав Филипов
Автори влизат във варненските училища, за да разкрият света на книгите

Вторият роман на белетриста и драматург Захари Карабашлиев не спира да печели награди и признания. Последната приза е за роман на 2017 година от Национален дарителски фонд "13 века България". Освен това той е един от организаторите и участниците в международния литературен фестивал "Варна Лит", където ще се включи със своя опит в темата "Разказвачът в мен".

"Варна Лит" започва следващата седмица. Участието ми се изразява и в организацията на събитието, заедно със Община Варна. Поканихме автори от всякакъв калибър - от Георги Господинов до Емил Конрад. Целият спектър на литературата. Има и международно участие", уточни в "България сутрин" писателят.

Събитието цели авторите да влязат в класните стаи и да предизвикат интереса на децата към четенето и писането.

"Искаме да спечелим сърцата на малчуганите. Да кажат какво мислят и да зададат въпросите си. Хубаво е, когато видя училищата в моя роден град Варна обединени и заедно", подчерта Карабашлиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че по време на фестивала много деца ще открият своята дарба в писането.

"Няма значение дали ще тръгнат по нашия път. Важното е децата да са щастливи и позитивни личности. Четенето е ключ към един по-добър живот. Писането пък е общуване. Всяка книга е повод за един по-голям разговор", сигурен е драматургът.